یکی از کاربردی ترین و مهم ترین نرمافزارها در حوزه اتوماسیون صنعتی و کار با PLCوHMI های زیمنس ، نرم افزار تیا پورتال است که هر مهندس اتوماسیون صنعتی نیاز به آموزش این نرمافزار به صورت حرفهای دارد.
TIA در واقع مخفف سه کلمه Totally Integrated Automation بوده که این کلمات بیانگر گستردگی و جامعیت نرمافزار تیا پورتال هستند. درصورتی که میخواهید اطلاعات بیشتری در مورد این نرمافزار به دستآورید، با ما در این مقاله همراه باشید تا به شما بگوییم TIA Portal چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
مفهوم TIA Portal:
نرمافزار اتوماسیون زیمنس است که برای طراحی و اجرای پروژههای اتوماسیون صنعتی تولید شده و در ابتدا برای PLCهای جدید زیمنس S7-1200 که جایگزین S7-200 بودند، طراحی شده بود و بعدها نسخه جدید و کاملتر آن توسط شرکت زیمنس برای PLCهای سری S7-400 ، S7-300و S7-1500 تولید شد.
شما میتوانید در نرمافزار TIA Portal بخشهای مختلف نظیر برنامهنویسی PLC، برنامهنویسی HMI، پیکربندی شبکه و پیکربندی سختافزار، را در یک مجموعه واحد انجام دهید.
نرمافزار تیا پورتال بخشی از مجموعه نرمافزار Digital Enterprise است که به PLM و MES میپیوندد تا بتواند راه حل جامع شرکت زیمنس را برای شرکتها در خصوص Industry 4.0 کامل کند. همچنین به اتوماسیون دیجیتال امکان دسترسی کامل را میدهد و از برنامه ریزی دیجیتال و مهندسی یکپارچه گرفته تا عملیات شفاف را فراهم میکند.
این نرمافزار به عنوان قسمتی از تحقق رویای زیمنس به منظور ایجاد دسترسی تمام عیار به فرایندهای اتوماسیون طراحی شده است. TIA Portal در واقع تنها یک نام و ترکیبی از چند نرمافزار است، به عبارت ساده تر زیمنس برای یکپارچهسازی محصولات خود، چند نرمافزار همچون Start Drive، Step7، WinCC و … را در یک پکیچ کامل جمعآوری کرده و آن را تیا پورتال نامیده است.
ویژگیهای نرمافزار TIA Portal:
در خصوص ویژگیهای نرمافزار تیا پورتال میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- این نرم افزاربصورت سیستم باز است و به شما این امکان را میدهد تا بتوانید پروژه خود را به شکل مؤثری توسط آن ایجاد کنید، بنابراین تعداد گردشهای کاری اضافه را کاهش میدهد.
- TIA Portal به شما راهکار ابری ارائه میدهد و از طریق آن میتوانید به سیستم ابری متصل شوید تا انعطاف پذیری در کارهای روزانه شما افزایش پیدا کند.
- تیا پورتال باعث کاهش زمان اجرای پروژه میشود؛ چراکه توسط این نرمافزار، میتوانید تمام اجزا مهم پروژه اتوماسیون را باهم ادغام کنید همچون امنیت، کنترل، درایوها، HMI، کنترل حرکت، ورودی/خروجی توزیع شده و توزیع قدرت. بنابراین با وجود یک رابط استاندارد و پایگاه داده در تمام وظایف، زمان مهندسی شما کاهش پیدا میکند.
- شما میتوانید از طریق این نرمافزار یک کار تیمی هماهنگ شده را انجام دهید؛ چراکه چند نفر میتوانند به صورت همزمان با کمک TIA Portal Multi user Engineering به یک پروژه دسترسی داشته باشند و بدین ترتیب یکسانسازی خودکار انجام میشود. بنابراین شما میتوانید وظایف خود را به شکل منعطف پردازش کنید و آنها را هم بر مبنای دستگاه و هم بر اساس وظیفه به صورت همزمان انجام دهید.
نرمافزارهای موجود در TIA Portal:
Portal زیمنس یک بسته کامل نرمافزاری و راه حلی جامع برای پروسههای اتوماسیون بوده که فرآیندهای مهندسی شما را بهینه میکند.
با TIA Portal شما نه تنها نرم افزارهای اساسی نظیرSTEP 7، WinCC ، SINAMICS Startdrive ، SIMOCODE ES و SIMOTION SCOUT TIA را دارید، بلکه عملکردهای جدید مانند Multiuser و مدیریت انرژی (energy management) را در یک محیط واحد ادغام میکنید.
نرمافزارهای موجود در پکیج TIA Portal :
نرمافزارSIMATIC STEP 7
STEP 7 معروف ترین و پرکاربردترین نرمافزار برنامهنویسی در صنعت است. این نرمافزار در دو نسخه SIMATIC Manager برای برنامهنویسی خانواده ۳۰۰ و ۴۰۰ و Step7 TIA Portal برای برنامهنویسی سری ۴۰۰، ۱۲۰۰ و ۱۵۰۰ استفاده میشود.
توجه: از تیا پورتال نیز میتوان برای برنامهنویسی سری ۳۰۰ استفاده کرد، منتها با توجه به توقف تولید این سری در آینده نزدیک، بهترین گزینه برای برنامهنویسی این خانواده سیماتیک منیجر یا حداکثر TIA13.1 است.
نرمافزار SIMATIC WINCC
از تجسم و گرافیک سازی در سطح HMI تا سیستم قدرتمند مانیتورینگSCADA ، توسط WinCC داخل TIA قابل برنامهنویسی و طراحی است. در واقع این بخش نرمافزاری در تیا پورتال، ترکیب دو نرمافزارWinCC Flexible و WinCC است. همچنین توسط WinCC Runtime میتوان از مانیتور PC جایگزین HMI استفاده کرد. در نسخه جدید تیا از نرمافزار WinCC Unified رونمایی شده و احتمالا بهزودی جایگزین WinCC Professional خواهد شد.
نرمافزار SINAMIC STARTDRIVE
Startdrive برای ادغام درایوهای خانواده SINAMICS در پروژه اتوماسیون کاربرد دارد. در تیا پورتال CPU، HMI و درایو در یک محیط config و برنامهنویسی شده که باعث افزایش بهره وردی و کاهش اشتباهات میشود.
نرمافزار SIMOTION SCOUT
با ادغام سیستمهای کنترل حرکت (Motion Control) در تیا پورتال، امکان کنترل ساده و کارآمد سیستمهای درایو تک محور و چند محوره را فراهم میکند. به گفته زیمنس توسط SIMOTION Scout و کنترلرهای خانواده ۱۵۰۰ میتوان برنامهنویسی بازوهای رباتیک را بهآسانی انجام داد.
نرمافزار مدیریت انرژی
افزایش دیجیتالی شدن و اتوماسیون در پروژههای صنعتی، چالشی جدید برای توزیع نیروی برق و مصرف انرژی ایجاد میکند. مؤلفهها و سیستمهای مربوطه باید کاملاً یکپارچه، انعطافپذیر و fail-safe باشند. توسط ابزارهای Power Distribution در تیا پورتال، بهخوبی میتوان مصرف انرژی را بهینه کرد. (Fail Safe سیستمی است که در شرایط بروز خطا، فرآیند را به سمت شرایط ایمن هدایت میکند. مثلا در این سیستم میتوان تعیین کرد که اگر کنترلر دچار مشکل شد، چه فرمان هایی به عملگرها ارسال شود)
سازگاری نسخههای مختلف تیا با هم:
یکی از موارد مهمی که در برنامهنویسی و استفاده از تیا پورتال باید مدنظر قرار داد، عدم سازگاری کامل ورژنهای مختلف با یکدیگر است. بهعنوان نمونه، چنانچه پروژهای با تیا ۱۱ برنامه نویسی شده باشد را نمیتوان بهصورت مستقیم به تیا ورژن ۱۶ منتقل و در آن باز کرد. برای باز کردن پروژههای نوشته شده در تیا۱۱، تیا۱۲ و تیا۱۳ در نسخههای جدیدتر، ابتدا باید پروژه مذکور را یکبار در تیا ورژن ۱۳.۱ (TIA 13.0 SP1) باز و ذخیره کرد.
نکته دیگری که از تیا ۱۵ به بعد باید رعایت کرد، ایناست که در این نسخه CPUها با Firmwareهای قدیمی پشتیبانی نمیشود. لذا با توجه به اینکه نسخههای مختلف تیا را میتوان در کنار هم نصب کرد، پیشنهاد بر اینست که حتیالامکان هر پروژهای با ورژنی که با آن نوشته شده است، باز شود و عمل تبدیل و Migrate انجام نشود و پروژههای جدید با آخرین ورژن برنامهنویسی شود.
بدون نظر